Home

Photo & video last update:6 Aug 2012

On line baggers

Created exclusively for AllAboutFeed

Photo

 • Het gemengde bedrijf van familie Boer in Maasdam (Z.-H.) is uitgebreid met een nieuwe vleeskuikenstal voor 52.000 dieren. De totale capaciteit van de vleeskuikentak stijgt daarmee naar 84.000 dierplaatsen. De akkerbouwtak is 48 hectare. Op de foto poseren Hendriena (63), Ewoud (38) en Pieter (40) Boer voor de nieuwe stal. Deze is in januari al in gebruik genomen. 


Foto’s: Peter Roek, tekst: Bouke Poelsma

  Het gemengde bedrijf van familie Boer in Maasdam (Z.-H.) is uitgebreid met een nieuwe vleeskuikenstal voor 52.000 dieren. De totale capaciteit van de vleeskuikentak stijgt daarmee naar 84.000 dierplaatsen. De akkerbouwtak is 48 hectare. Op de foto poseren Hendriena (63), Ewoud (38) en Pieter (40) Boer voor de nieuwe stal. Deze is in januari al in gebruik genomen.

  Foto’s: Peter Roek, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzicht van het bedrijf van de familie Boer. Rechts op de foto is de nieuwe stal zichtbaar. Uiterst links is een gedeelte van de akkerbouwloods te zien. Daarachter staat de tweede vleeskuikenstal. Deze is gebouwd in 1997 en biedt plaats aan 32.000 dieren.

  Een overzicht van het bedrijf van de familie Boer. Rechts op de foto is de nieuwe stal zichtbaar. Uiterst links is een gedeelte van de akkerbouwloods te zien. Daarachter staat de tweede vleeskuikenstal. Deze is gebouwd in 1997 en biedt plaats aan 32.000 dieren.

 • De nieuwe stal is 105 meter lang en 23 meter breed en kostte ruim €13 per dierplaats. De stal is volledig onderheid. Er zijn 270 palen van 17 meter lang de zachte grond ingeslagen. „We hebben hier in De Hoeksche Waard te maken met klei op veen. Als het hier regent, dan is het hier ook meteen erg nat”, vertelt Ewoud Boer.

  De nieuwe stal is 105 meter lang en 23 meter breed en kostte ruim €13 per dierplaats. De stal is volledig onderheid. Er zijn 270 palen van 17 meter lang de zachte grond ingeslagen. „We hebben hier in De Hoeksche Waard te maken met klei op veen. Als het hier regent, dan is het hier ook meteen erg nat”, vertelt Ewoud Boer.

 • De drie voersilo’s en de voerweger staan aan de rechtervoorzijde van de stal. Ze zijn net niet zichtbaar op de vorige foto. Voordat de stalbouw van start ging, werden drie oude schuren gesloopt. In een van die schuren werden tot vorig jaar nog ruim 14.000 kuikens opgezet.

  De drie voersilo’s en de voerweger staan aan de rechtervoorzijde van de stal. Ze zijn net niet zichtbaar op de vorige foto. Voordat de stalbouw van start ging, werden drie oude schuren gesloopt. In een van die schuren werden tot vorig jaar nog ruim 14.000 kuikens opgezet.

 • Een close-up van de voerweger. De pluimveehouders voeren eigen tarwe bij. In de eerste ronde in de nieuwe stal hebben ze 30 procent tarwe bijgevoerd.

  Een close-up van de voerweger. De pluimveehouders voeren eigen tarwe bij. In de eerste ronde in de nieuwe stal hebben ze 30 procent tarwe bijgevoerd.

 • Voor een optimaal stalklimaat wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar van Agro Supply.

  Voor een optimaal stalklimaat wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar van Agro Supply.

 • Ook de andere stal is uitgerust met dit type warmtewisselaar. Deze wisselaar is in augustus 2010 in gebruik genomen. De familie Boer is goed te spreken over de voorlopige resultaten. „Ze doen hun werk goed. Het stalklimaat is grandioos”, zegt Pieter Boer. Op de achtergrond is de werktuigenberging van de akkerbouwtak zichtbaar.

  Ook de andere stal is uitgerust met dit type warmtewisselaar. Deze wisselaar is in augustus 2010 in gebruik genomen. De familie Boer is goed te spreken over de voorlopige resultaten. „Ze doen hun werk goed. Het stalklimaat is grandioos”, zegt Pieter Boer. Op de achtergrond is de werktuigenberging van de akkerbouwtak zichtbaar.

 • Achter de nieuwe stal is een ruime stofbak geplaatst.

  Achter de nieuwe stal is een ruime stofbak geplaatst.

 • Een overzichtsfoto van de nieuwe stal. De tweede ronde is net van start gegaan.

  Een overzichtsfoto van de nieuwe stal. De tweede ronde is net van start gegaan.

 • De vleeskuikenhouders hebben 82.000 kuikens opgezet. Dat zijn 2.000 dieren minder dan zij volgens hun milieuvergunning mogen houden. Om aan de strengere eisen te voldoen, hebben ze minder dieren opgezet dan ze gewend waren. „Ons uitgangspunt is nu 21,5 kuikens per vierkante meter. Voorheen was dat 23 kuikens per vierkante meter”, vertelt Pieter Boer. Hoewel de vleeskuikenhouders er voorlopig voor kiezen om minder dieren op te zetten, kan het maar zo zijn dat zij er in de toekomst voor kiezen om tussentijds uit te laden. „Daar moeten we nog eens goed over nadenken en de voor- en nadelen ervan op een rij zetten”, zegt Pieter Boer.

  De vleeskuikenhouders hebben 82.000 kuikens opgezet. Dat zijn 2.000 dieren minder dan zij volgens hun milieuvergunning mogen houden. Om aan de strengere eisen te voldoen, hebben ze minder dieren opgezet dan ze gewend waren. „Ons uitgangspunt is nu 21,5 kuikens per vierkante meter. Voorheen was dat 23 kuikens per vierkante meter”, vertelt Pieter Boer. Hoewel de vleeskuikenhouders er voorlopig voor kiezen om minder dieren op te zetten, kan het maar zo zijn dat zij er in de toekomst voor kiezen om tussentijds uit te laden. „Daar moeten we nog eens goed over nadenken en de voor- en nadelen ervan op een rij zetten”, zegt Pieter Boer.

 • De kuikens op deze foto’s zijn pas drie dagen op het bedrijf van de familie Boer. Ze zijn afkomstig van Probroed en Sloot. „Het zijn kuikens van moederdieren van nog maar 30 weken oud. We hebben de stallen goed voorverwarmd en zijn dik tevreden over de eerste dagen van deze ronde”, zegt Ewoud Boer. Tot omstreeks 1990 hield de familie Boer zelf moederdieren. Ze stapten over naar vleeskuikens omdat dit beter te combineren valt met de akkerbouwtak.

  De kuikens op deze foto’s zijn pas drie dagen op het bedrijf van de familie Boer. Ze zijn afkomstig van Probroed en Sloot. „Het zijn kuikens van moederdieren van nog maar 30 weken oud. We hebben de stallen goed voorverwarmd en zijn dik tevreden over de eerste dagen van deze ronde”, zegt Ewoud Boer. Tot omstreeks 1990 hield de familie Boer zelf moederdieren. Ze stapten over naar vleeskuikens omdat dit beter te combineren valt met de akkerbouwtak.

 • De eerste koppel kuikens ging weg na 36 dagen. Het gemiddelde diergewicht lag toen op 2.026 gram. De kuikens groeiden gemiddeld 56,2 gram per dag. De voederconversie was 1,37, teruggerekend naar 1.500 gram.

  De eerste koppel kuikens ging weg na 36 dagen. Het gemiddelde diergewicht lag toen op 2.026 gram. De kuikens groeiden gemiddeld 56,2 gram per dag. De voederconversie was 1,37, teruggerekend naar 1.500 gram.

 • De inrichting van de nieuwe stal is in grote lijnen gelijk aan de inventaris van de bestaande stal. Daar werkt de nevelkoeling op lage druk. In de nieuwe stal is dit op hoge druk. „Daardoor wordt het minder vochtig. Bovendien kun je er tot 8 graden mee koelen. Met lage druk kun je hooguit vier graden koelen. Of dit in de praktijk ook uitkomt, merken we pas in de zomer”, vertelt Ewoud Boer. Een ander verschil ten opzichte van de bestaande stal zijn de hoogfrequente lampen. „Dat is ons aangeraden. Wat voor effect het op de kuikens heeft kan ik nu nog niet zeggen”, zegt Ewout Boer hierover.

  De inrichting van de nieuwe stal is in grote lijnen gelijk aan de inventaris van de bestaande stal. Daar werkt de nevelkoeling op lage druk. In de nieuwe stal is dit op hoge druk. „Daardoor wordt het minder vochtig. Bovendien kun je er tot 8 graden mee koelen. Met lage druk kun je hooguit vier graden koelen. Of dit in de praktijk ook uitkomt, merken we pas in de zomer”, vertelt Ewoud Boer. Een ander verschil ten opzichte van de bestaande stal zijn de hoogfrequente lampen. „Dat is ons aangeraden. Wat voor effect het op de kuikens heeft kan ik nu nog niet zeggen”, zegt Ewout Boer hierover.

 • De beluchtingsbuis van de warmtewisselaar komt via de nok de stal binnen.

  De beluchtingsbuis van de warmtewisselaar komt via de nok de stal binnen.

 • Stuwventilatoren in de nok verplaatsen de verse lucht naar de voorzijde van de stal. Van daaruit moet de verse lucht bij de kuikens komen. Tot nu toe werkt dat uitstekend, zo ervaart Ewoud Boer.

  Stuwventilatoren in de nok verplaatsen de verse lucht naar de voorzijde van de stal. Van daaruit moet de verse lucht bij de kuikens komen. Tot nu toe werkt dat uitstekend, zo ervaart Ewoud Boer.

 • Vier heaters zorgen voor extra warmte in de stal. Toen Ewoud Boer zag dat de verdeling van de kuikens niet optimaal was, schakelde hij een van de heaters uit. Dat bleek een goede keuze. „In een deel van de stal was het net iets te warm.” De staltemperatuur ligt tijdens de eerste levensdagen van de kuikens zo rond de 36 graden. In de stal hangen zes temperatuurvoelers.

  Vier heaters zorgen voor extra warmte in de stal. Toen Ewoud Boer zag dat de verdeling van de kuikens niet optimaal was, schakelde hij een van de heaters uit. Dat bleek een goede keuze. „In een deel van de stal was het net iets te warm.” De staltemperatuur ligt tijdens de eerste levensdagen van de kuikens zo rond de 36 graden. In de stal hangen zes temperatuurvoelers.

 • De vleeskuikenhouders hebben zeven grote balen stro gebruikt om de vloer van de nieuwe stal mee te bedekken. „Dat komt neer op een kilo stro per vierkante meter”, zegt Pieter Boer.

  De vleeskuikenhouders hebben zeven grote balen stro gebruikt om de vloer van de nieuwe stal mee te bedekken. „Dat komt neer op een kilo stro per vierkante meter”, zegt Pieter Boer.

 • In de stal hangen twee dierwegers.

  In de stal hangen twee dierwegers.

 • Uitgezonderd de voer- en waterlijnen heeft Elektro Technisch Buro Gert van de Beek B.V. de complete stalinventaris verzorgd. Familie Boer zat tijdens de stalbouw niet te wachten op veel verschillende contactpersonen. „We wilden een bedrijf dat vrijwel de gehele inventaris kon leveren, zodat we tijdens de bouw maar met een beperkt aantal bedrijven contact hoefden te hebben. Daardoor liepen we ook niet het gevaar dat bij eventuele fouten bedrijven elkaar de zwarte piet zouden toeschuiven”, zegt Pieter Boer.

  Uitgezonderd de voer- en waterlijnen heeft Elektro Technisch Buro Gert van de Beek B.V. de complete stalinventaris verzorgd. Familie Boer zat tijdens de stalbouw niet te wachten op veel verschillende contactpersonen. „We wilden een bedrijf dat vrijwel de gehele inventaris kon leveren, zodat we tijdens de bouw maar met een beperkt aantal bedrijven contact hoefden te hebben. Daardoor liepen we ook niet het gevaar dat bij eventuele fouten bedrijven elkaar de zwarte piet zouden toeschuiven”, zegt Pieter Boer.

 • De computerkamer is het kloppende hart van de stal. Vanuit deze ruimte hebben de vleeskuikenhouders goed zicht op de dieren.

  De computerkamer is het kloppende hart van de stal. Vanuit deze ruimte hebben de vleeskuikenhouders goed zicht op de dieren.

 • Achter op land staat de spruitenplukker van de familie Boer. Het werk van de machine zit er bijna op; de ruim 13 hectare spruiten zijn bijna geplukt. De spruitenoogst lag drie weken stil door de grote brand in Moerdijk. Voor de brand hadden de gebroeders Boer meer dan de helft van hun spruiten al van het land. 
Doordat het plukken een tijd stil lag, ging er een halve hectare spruiten verloren. Deze spruiten werden overrijp en zijn niet meer geschikt voor consumptie. „Er komt nog een taxateur langs om de precieze schade op te nemen”, vertelt Ewoud Boer. „Gelukkig waren de meeste spruiten nadien nog wel van voldoende kwaliteit.”

  Achter op land staat de spruitenplukker van de familie Boer. Het werk van de machine zit er bijna op; de ruim 13 hectare spruiten zijn bijna geplukt. De spruitenoogst lag drie weken stil door de grote brand in Moerdijk. Voor de brand hadden de gebroeders Boer meer dan de helft van hun spruiten al van het land. Doordat het plukken een tijd stil lag, ging er een halve hectare spruiten verloren. Deze spruiten werden overrijp en zijn niet meer geschikt voor consumptie. „Er komt nog een taxateur langs om de precieze schade op te nemen”, vertelt Ewoud Boer. „Gelukkig waren de meeste spruiten nadien nog wel van voldoende kwaliteit.”

 • De gebroeders Boer verwachten aanstaande maandag de laatste spruiten binnen te halen.

  De gebroeders Boer verwachten aanstaande maandag de laatste spruiten binnen te halen.

 • Het plukken van de spruiten gebeurt ’s ochtends. ’s Middags worden de spruiten gesorteerd in de loods op het bedrijf.

  Het plukken van de spruiten gebeurt ’s ochtends. ’s Middags worden de spruiten gesorteerd in de loods op het bedrijf.

 • Pieter Boer (rechts) wordt bij het sorteren van de spruiten geholpen door oom Jan en tante Ria, die een handje meehelpen op het bedrijf.

  Pieter Boer (rechts) wordt bij het sorteren van de spruiten geholpen door oom Jan en tante Ria, die een handje meehelpen op het bedrijf.

 • Tot slot nog een mooi plaatje van De Hoeksche Waard. Het bedrijf van de familie Boer bevindt zich hemelsbreed op zo’n tien kilometer afstand van de industrie van Moerdijk.

  Tot slot nog een mooi plaatje van De Hoeksche Waard. Het bedrijf van de familie Boer bevindt zich hemelsbreed op zo’n tien kilometer afstand van de industrie van Moerdijk.

Editor AllAboutFeed

Or register to be able to comment.